Jdi na obsah Jdi na menu

60ti denní test hřebců - UKONČENÍ TESTU

article preview

Vážení chovatelé,

úterní ráno 21. listopadu 2023 v Tlumačovském hřebčinci začínalo o poznání jinak než v jiných dnech. Příprava na závěrečný den 60ti denního testu chladnokrevných hřebců finišovala, ale žádná nervozita na zaměstnancích ani na vedení nebyla znát. Ve stáji probíhala poslední úprava s každodenní rutinou hlavních aktérů dnešního dne. Kartáče stíraly poslední zbytky prachu a hřebeny česaly krásné žíně hřebců. Kopyta lesklá nátěrem a výstupní kontrola mohla konstatovat, že takhle by to mohlo být. Mezitím se v prostorách kanceláří doladily poslední organizační záležitosti a mohlo se jít na to.

Ředitel pan Ondra Mamica přivítal chovatele a ostatní přítomné, kterých se nesešlo málo a seznámil je s programem celého dne. Začínalo se měřením, popisováním a vážením koní. A samozřejmě i focením hřebců, které během dne zajišťovala, jak je zvykem, a to dobrým, paní Havlíčková.

 

Následující distanční jízda prověřila fyzickou připravenost hřebců. Náročná trať rozmoklým terénem lesních cest byla opravdovým testem připravenosti a ochoty koní k práci. Po příjezdu do areálu hřebčince se ihned hodnotila ovladatelnost v páru, kterou zvládli všichni velmi dobře. Po krátké přestávce a nečekaném zkrápěním povrchů kolbišť deštěm, se pokračovalo hodnocením pohybu v kroku a klusu v jednospřeží. Ani tahle disciplína nedělala žádnému z hodnocených hřebců sebemenší problém. Závěrečná zkouška v tahu potvrdila výkonnostně pohodový den. Sáně nedělaly problém žádnému koni a zastavování a následné přepřahání jakoby byla každodenní rutinou.

Krátká přestávka na sečtení výsledků jednotlivých hodnocení. To se skládá: A Typ a pohlavní výraz, B Tělesné znaky, C Výkonnost - 1 Výcvik, 2 Distanční jízda, 3 Ovladatelnost v páru, 4a Pohyb - krok, 4b Pohyb - klus, 5 Zkouška v tahu. Po sečtení všech těchto hodnot se stal celkovým vítězem Markon II z Košařisk. Všichni hřebci úspěšně dokončili 60-ti denní test a kromě hřebce 60/926 Bron, byli zařazeni do PK jako plemeníci. Hřebec 60/926 Bron nebyl zařazen do chovu pro nesplnění chovného cíle a standardu plemene.

Vyhlášením výsledků skončil 60-ti denní test chladnokrevných hřebců v Tlumačově. K jeho zdárnému a pohodovému průběhu přispělo víc faktorů. Mezi ty nejdůležitější a nejviditelnější patřila připravenost koní. Už při výběru do testu v Hřebčinci Písek byla vidět kvalitní příprava na zkoušky, třebaže se vybral pouze jeden hřebec ČMB. Poděkování patří všem kdo se o to zasloužili. Z Krevlického dvora se dostal do testu po přeměření jeden hřebec ČMB, který velmi úspěšně absolvoval zkoušky v Rosicích. Jednoho hřebce SN a ČMB z Hřebčince Tlumačova a jednoho soukromého ČMB vybrala komise na výběru v Tlumačově. I zde byla velmi dobrá připravenost koní na zkoušky. Na kontrolním dni se potvrdila a závěrečný test podtrhl velmi dobrou přípravu hřebců. Poděkování patří všem Tlumačovským, kteří se podíleli na zdárném průběhu dne.

Komise pracovala ve složení předsesa Josef Pernička ČMB, Ing. Josef Holčapek ČMB, Antonín Konečný ČMB, Jan Blizňák SN, David Jánoš SN. Rád bych poděkoval přítomným chovatelům a ostatním za účast a všem popřál hodně zdraví a pohody v Novém roce.

Josef Pernička

Fotografie z akce ©Taťána Havlíčková

Výsledková listina hřebců 21.11.2023 ZH Tlumačov